Korespondence s Karlem Schwarzenbergem

30. 4. 2013 23:05
Rubrika: Nezařazené

 

Napsal jsem panu Schwarzenbergovi -

 

(Začátek dopisu není potřeba zveřejňovat)  …Budeme rádi když nám odpovíte i když se dotaz netýká Vaší politické činnosti.

Jedná se o toto - Jistý výtvarník, pan Hermann Nitsch, který byl za své výtvory stíhaný a odsouzený, je prý Vším přítelem, což nám nečiní žádný problém, ale prý se Vám jeho díla líbí. Zajímá nás, jestli se Vám výtvory pana Nitscheho líbí a pokud ano, co se Vám na nich líbí. Jste křesťan a spoustě křesťanům jsou Nitscheho výtvory k pohoršení a považují je i za rouhání. 
My s manželkou se o tento druh umění nezajímáme, takže nevíme proč takové díla pan Nitsch "vyrábí".
Můžete nám prosím popsat svůj postoj k dílům pana Hermanna Nitscheho?
Děkujeme. Bůh Vám žehnej.
Karel a Jaroslava Faltovi

 

Pan Schwarzenberg odpověděl -

  

Vážení manželé Faltovi, 
je pravda, že Hermanna Nitsche znám léta letoucí, jak jsem žil ve Vídni mezi umělci, tak jsem ho poznal. Přiznávám, že jeho inscenace jsou mi naprosto cizí, některé jeho obrazy jsem ocenil. Je to prostě tak, že kvalita umělcova díla není odvozená od světonázoru umělce ani od jeho charakteru, nýbrž je to úplně odlišná kategorie. Vždy jsem se zajímal o soudobé umění a jeho skupina byl zajímavý fenomén, kde jsem s málo čím souhlasil, ale považoval jsem tyto umělce za v lecčems velmi zajímavé. Je to ale už 50 let, byli jsme všichni o mnoho mladší. 
Srdečně, 
Karel Schwarzenberg

Zobrazeno 2957×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Já, Kájo, musím děkovat, protože ač to tak nevypadá, hodně to proměnilo i mě samotného, i to, jak beru a znám PS, naučilo mě to víc hledat, víc se zamýšlet, sic nedokonale, ale přece. Bez toho by to tak nebylo a vím, že bude jiná.

KarelFalta

To mě těší :-)

Zobrazit 453 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio