K zastavené diskusi, respektive k článku

18. 10. 2013 23:26
Rubrika: Nezařazené

Začetl jsem se do článku i do diskuse a rozhodl jsem se odpovědět. Jelikož ale nechci odpovídat zbrkle, rozjímal jsem, modlil jsem se a studoval jsem. A jelikož je už diskuse pod článkem zastavena, je mi líto nastudované téma hodit do koše, tak ho dávám sem - 

Ježíš Kristus seděl na Olivové hoře sám se svými učedníky a vyučoval je o Jeho příchodu a skonání věků.

Upozorňuje je na různá znamení, která nasvědčují brzkému příchodu.

Nabádá je k bdělosti.

A vypráví jim různá podobenství, aby jim přiblížil téma z různých úhlů.

Vypráví jim podobenství o věrném a nevěrném služebníku; podobenství o deseti družičkách; podobenství o hospodaření s majetkem (hřivny) a podobenství o rozdělení stáda.

Mám za to, že Ježíšovo rozdělení na lidi, kteří slouží, aniž by věděli, že slouží Kristu, a na lidi, kteří mají Krista plná ústa a neslouží Mu, je

1)   Ukázka toho, co se bude (mimo jiné) na posledním soudu posuzovat.

Nesmíme to brát jako kompletní informaci o tom co se bude na posledním soudu posuzovat. (Posuzováno bude například i to, co mluvíme, ne jen to, co děláme - Matouš 12:36) Jak vidno, Kristus tomu tématu s učedníky na Olivové hoře nevěnuje jen jedno, ale 4 podobenství (pokud dobře počítám) a mám za to, že by jich mohl vyprávět ještě daleko víc, kdyby chtěl ještě z jiných úhlů přiblížit téma Jeho příchodu a skonání věků, potažmo soudu.

2)  Informace pro Jeho učedníky, kteří tehdy měli díky učení farizeů pokřivené chápání spasení.

 

 

Boží milost je ale eso, které přebíjí vše. -

http://www.youtube.com/watch?v=ABOG89gxxfM

Zobrazeno 1308×

Komentáře

JiKu

Mně čistě soukromě a osobně připadá, že každý duševně zdravý člověk sleduje svou ideu dobra a potírá to, co vnímá jako zlo. Že k tomuhle není třeba nikoho podněcovat.

Psychologie, antropologie i věrouka se shodují v tom, že nikdo nesleduje svým jednáním zlo. Každé objektivně zlé jednání je motivováno tím, že pachatel (třeba zloděj) sleduje nějaké dobro (zde získání nějakého hmotného dobra), které ovšem špatně zařazuje do hierarchie dober. Zlo samo neexistuje. Zlo je privace (nepřítomnost) dobra, které by mělo a mohlo být.

Jak se změní význam věty, když se místo malých písmen napíšou velká, tomu vůbec nerozumím, tedy to nebudu nijak komentovat.

Zobrazit 65 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio