Jak je to dnes s očištěním od hříchů v židovství?

17. 12. 2013 18:30
Rubrika: Nezařazené

 

Když už jsem ověřoval pravost (správnost) informací o tom, jak probíhaly námluvy a příprava na sňatek židovské dívky a chlapce, podané v článku https://floweret.signaly.cz/1312/ocekavani-na-zenicha , tak jsem si zjistil i něco, co mě už delší dobu zajímá. Možná to bude zajímat i někoho z vás.

 

Karel – „Jak v dnešní době dochází k očištění od hříchů, když neexistuje možnost obětování v chrámu?“

Sekretariát rabinátu v Praze – „Co se týká očištění od hříchů, tak v dnešní době to není možné. K očištění je třeba Chrám a popel z Červené krávy.“

Karel – „Jak to tedy je s těmi všemi lidmi, kteří od dob zboření chrámu nejsou očištěni od hříchů (tudíž předpokládám, že zemřeli a umírají bez odpuštění), jaký to má vliv na jejich spasení?“

Sekretariát rabinátu v Praze – „Pan rabín mě poopravil, že očištění pomocí červené krávy se týká pouze rituální nečistoty. Co se týká očištění od hříchů, tak to je možné i v dnešní době pomocí dobrých skutků, milodarů, dodržováním Jom kipuru, dodržováním předepsaných půstů, návštěvou nemocných a modlitbou.“

Karel – „Děkuji.“

Zobrazeno 1963×

Komentáře

Angelar

@KarelFalta: S těmi kořeny či stéblem platí, že není vždy možné míchat různá podobenství dohromady a docházet k výkladu ad extremum, ale přesto považuji jejich hlavní výpověď jako podobnou. Možná přidám ještě jeden příklad: Když v divadle vystupuje nějaká osoba v prvním dějství, může druhé dějství navazovat na první, i když už tam ta samá osoba nevystupuje. Ta osoba už v druhém dějství nehraje, ale přesto se děj odehrává podle toho, jak to zahrála v prvním dějství.
Podobně etapy Božího zjevení se již odehrály a neopakují se, ale vše na ně vlastně navazuje. Ty události se připomínají a zpřítomňují. Tak je tomu například při mši svaté, když se zpřítomňuje oběť Pána Ježíše na kříži, aniž by byl znovu ukřižován.
Tedy kořeny se nepopírají, ale jsou to události, které již proběhly. Navazuje se na ně, přestože se odehrály v minulosti.

KarelFalta

Rozumím.
Mně šlo spíš o to, že podobenství o stéblu nahrává tomu, že když zrno uzraje, stéblo se může zahodit, kdežto když dozrají olivy, tak se kořen nelikviduje.

Zobrazit 34 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio