Damašek

17. 4. 2014 15:33
Rubrika: Nezařazené

Každý správný muž, má u sebe nůž – se říká. Pravda je, že asi většina kluků má ráda ten magický předmět, nůž.

Já jsem už nějakou dobu pokukoval po noži z tzv. damaškové (damascénské) oceli. Nebudu popisovat, co je to damašková ocel, to už si případně vygooglíte sami.

Jsou to nože dost drahé a já teda nemám peníze nazbyt. Tento druh nože jsem ale chtěl, tak jsem zvolil variantu, udělej si sám.

Koupil jsem si polotovar nože z damaškové oceli.

Mírně jsem ho upravil a vyrobil jsem střenku. (Střenka je ze špalku, který měl původně skončit v kotli, což se nestalo, ale i tak mě hřeje. Pokud vás zajímá druh dřeva, tak je to ořech. Vyrábí se z něj i pažby k puškám.

Takový nůž musí mít ale i pochvu. Nějakou levnou, která není příliš dekorativní, to se mi pořizovat nechtělo, protože damašek je prostě damašek a zaslouží si něco lepšího. Ale něco lepšího, to zase stojí prašule a já přeci nechci ochuzovat rodinný rozpočet. Tak jsem opět sáhl po variantě, udělej si sám.

Kdysi jsem pracoval v podniku Rubena Náchod, kde jsme fasovali i svářecí zástěru. Dodnes mi ležela na půdě, takže ustřihnout kus kůže ze staré zástěry mi přišlo jako schůdná varianta.

Chce to ale nějaký ten ornament. Na papír jsem si nakreslil ornament, který se mi zdál přijatelný. Ale jak dostat ornament na kůži? Videí na YouTube je spousta, takže to stačilo omrknout a dát se do práce.

Jen to chtělo nějaké to nářadíčko, takže jsem pustil nějakou tu korunu za hobby základní sadu raznic na kůži.

A už jsem ťukal, klepal a bušil, což manželčiny jemné uši učitelky hry na klavír nelibě snášely, takže jsem se uchýlil do ústraní.

No, dílo je hotovo, tak se chci podělit o radost.

No co, chlapi prý zůstavají pořád kluci :-)

 

Zobrazeno 2849×

Komentáře

organo

Zlaté české ruce - je moc dobře, že to stále ještě alespoň někde platí. Moc krásná práce.

KarelFalta

Děkuju :-) Už se začínám rdít.

Mám v plánu se pokusit o vlastnoručně vykovanou damašskou ocel. Zatím sháním vše potřebné. Už mám půjčenou kovadlinu, kladivo mám :-), koupil jsem si borax a zprovozňuju půjčenou starou kovářskou výheň, která je šlapací a já bych ji chtěl pohánět elektromotorem, protože šlapáním nedokážu uvést železo do kovatelného stavu.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio