Těžká volba

14. 7. 2014 15:12
Rubrika: Nezařazené

Představte si, že se nacházíte v prvokřesťanské době, jste pravověrným Židem (Židovkou), členem (členkou) pravého Božího lidu, církve, kterou založil sám Pán Bůh a jejíž tradice sahá až k Mojžíšovi, který dostal instrukce k vedení Božího lidu také od samotného Pána Boha. V chrámu, do kterého chodíte a jehož vybavení a způsob bohoslužby vnukl Mojžíšovi také samotný Pán Bůh, slouží kněží, které také ustanovil kdo jiný, než sám Pán Bůh.

A najednou se setkáte s dvanácti apoštoly, učedníky syna tesaře, kterého ukřižovali za rouhání. A vy máte volit, jestli zůstanete ve stávající církvi, nebo přejdete do církve těch rybářů, do církve, o níž stávající církev tvrdí, že je to sekta.

Myslím, že by to byla dost těžká volba.

Zobrazeno 1902×

Komentáře

spitfire

Příliš vědecký být nelze, maximálně lze neadekvátně tahat vědu do situací kam nepatří, což je ale přece opět posudek racionální, nikoli intuitivní. Proto nemůže platit, že bychom jakékoli rozlišování mohli dělat, bez rozumu.
Víra se bere vědecky.
Obecně jako pojem jistě. Pak tu jsou obsahy víry. Ty samozřejmě není nutné vědecky zkoumat, jestliže se samy neodvolávají na nějakou racionální zkušenost (viz u vás pojem rozlišování). Mohu věřit, že Tolkienem popsaný svět Středozemě existuje. To není nic proti ničemu. Určím-li však tuto víru v existenci Středozemě nějak místopisně, pak se rozhodně nemohu vyhnout racionální kritice z oblasti vědy.

spitfire

Řekl bych, že minimálně určitá část teologie stojí na určitém pojetí toho jak se rozum rozhoduje. Například Adam, je potrestán za své rozhodnutí. Takový postoj sugeruje, že si Adam vybral (rozhodl) špatně. Že volil mezi X a Y. Já tvrdím (a zkušenost to dokládá), že lidský mozek není uzpůsoben, aby se rozhodoval kompetentně mezi (Zemanem a Schwarzenbergem) akcí a jejím prostým záporem (jít / nejít).

Zobrazit 17 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio