Modlitby za jednotu křesťanů

5. 2. 2015 22:56
Rubrika: Nezařazené

V lednu již tradičně probíhají modlitby za jednotu křesťanů. Svůj základ mají zejména v tzv. Oktávu jednoty s Petrovým stolcem slaveným vždy od 18. do 25. ledna.

 

Tento Oktáv zavedl otec Paul Francis Wattson, zakladatel Bratří smíření, a získal pro něj souhlas papeže sv. Pia X.

 

Otec Wattson, bývalý anglikán, který se obrátil na katolickou víru, se rozhodl, že oktáv bude začínat 18. lednem, tj. na svátek Nastolení sv. Petra v Římě, a končit 25. ledna, tedy svátkem Obrácení sv. Pavla apoštola. Jednalo se o veřejnou událost, během níž probíhaly modlitby za obrácení nekatolíků a jejich návrat do pravé Církve Ježíše Krista, církve katolické.

 

V roce 1958, k padesátému výročí Oktávu jednoty s Petrovým stolcem, přední morální teolog otec Francis Connell ve svém proslovu uvedl: „Tento oktáv, tedy období osmi dnů, je zejména zasvěcen modlitbám […], aby všichni lidé poznali, že katolická církev je jedinou náboženskou společností, kterou Bůh ustanovil jako cestu k spáse pro veškeré lidské pokolení.“

 

Smyslem tohoto oktávu tedy nikdy nebyly pouze modlitby za blíže neurčenou „jednotu křesťanů“, nebo oslavy jakési jednoty, která však neexistuje.

 

Původní Oktáv jednoty s Petrovým stolcem měl vždy stejné téma: obrácení a návrat nekatolíků do jediné pravé Církve Ježíše Krista. Každý den oktávu byl věnován modlitbě na nějaký určitý úmysl:

 

18. ledna, svátek Nastolení sv. Petra v Římě:

Aby se všechny „jiné ovce“ vrátily do jednoho ovčince Petrova.

 

19. leden:

Aby se východní odštěpenci vrátili do jednoty s apoštolským stolcem.

 

20. ledna:

Aby se anglikáni podřídili autoritě Kristova Náměstka.

 

21. leden:

Aby luteráni a další protestanti v Evropě našli zpět cestu do Církve svaté.

 

22. leden:

Aby se křesťané v Americe stali jedním v jednotě s Petrovým stolcem.

 

23. leden:

Aby se odpadlí katolíci vrátili zpět ke svátostem.

 

24. leden:

Aby se židé obrátili.

 

25. leden, svátek Obrácení sv. Pavla apoštola:

Aby se celý pohanský svět obrátil.

Zobrazeno 512×

Komentáře

KarelFalta

Tento článek jsem sem vložil kvůli diskusi pod článkem - https://romans.signaly.cz/1502/prava-vira

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ten odkaz je zajímavý, ale ať si tam hovoří sami. Tak jak je to tam v diskusi, pravdy se stejně nedopídí. Jedni jsou v obrazu, druhým chybí základní předpoklady o kánonu NZ, když už se o tom rozmluvili a třetí si myslí, že je v obrazu, ale přitom je mimo, protože to chápe po svém.

Toto pojetí, jak je zde je sice možné, ale nekoná se tak. Současné pojetí je spíš takové, že máme mezi sebou hledat to, co je nám společné a kde jsou mezi námi rozpory, do toho se nepouštíme a dokážeme se společně modlit.

Ta realita však uniká, protože i v tomto pojetí si jedni myslí, že přetáhnou ty druhé a jiní si myslí, že je vlastně jedno, ve které jsme církvi a klidně můžeme střídat kabáty. Pravdu nemá nikdo z nich.

Kristus se modlil za jednotu docela jasně, jak to zachytil Jan v Getsemanech.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Jinak dnes se slaví 18. ledna dokonce památka Panny Marie, Matky jednoty křesťanů, pak je týden modliteb za jednotu a vrcholí 25. ledna svátkem obrácení sv. Pavla, takže je tomu daný smysluplnější rámec od Panny Marie, která ukazuje vzor života jednoty s Kristem až po sv. Pavla, kterého přivedl sám Kristus na cestě do Damašku. Svátek Stolce sv. Petra se v současnosti slaví 22. února pouze pokud toho dne není neděle, která přebije slavení svátku.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio