Zamyšlení nad deismem

28. 2. 2016 9:16
Rubrika: Nezařazené

Díky uživateli, který se zde prezentuje jako spitfire, jsem se zajímal o deismus a zjistil jsem, že deisté jsou lidé, kteří mají jakýsi společný základ ve své víře v tom, že bůh existuje, že stvořil naší planetu a že se o ní nestará. Ale na dalším, říkejme tomu třeba body víry, se už moc neshodnou.

Neshoda pramení nejspíš z toho, že víra deisty také říká, že člověk může dospět k poznání pouze pozorováním svého okolí, tudíž když má každý pozorovací schopnosti jiné, což má, nastává různost závěrů.

Deistovi je jedno, že ho bůh nemá rád, nepotřebuje boží lásku. Kdybych však byl deista, řekl bych, že jsem pozorováním zjistil, že každý člověk touží být milován. Také bych řekl, že je v oblasti mezilidských vztahů hodně bolesti. Lidé se podvádějí, zraňují, ubližují si.

Když se zeptáme křesťana, co říká na svět okolo sebe, řekne, že je v něm patrné hříšné chování, které je důsledkem odvrácením se od Boha. Když se ale na stejnou otázku zeptáme deisty, řekne, že bůh stvořil svět tak jak je a tak je to v pořádku, že svět se nachází ve svém normálním stavu, že svět běží tak, jak ho bůh nastavil.

Předpokládám, že bych se jako deista nemohl zlobit na nemorální chování a pojmy jako dobro a zlo by se mi rozplývaly, propojovaly, vyměňovaly.

Říkám si, jak by asi svět vypadal, kdyby ho řídili deisté. Na základě čeho by určovali co je zlé, a co ne? Na základě svého pozorování, které je u každého člověka rozdílné?

Není divu, že se deismus neprojevil jako moc stabilní světový názor a že myšlenkový svět Francie a Anglie ovládl jen krátce od konce sedmnáctého do první poloviny osmnáctého století.

 

Zobrazeno 4447×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

hezký, ale mám T-mobile.

JiKu

A to vás nějaký psychoterapeut nebo moderátor animátorů naučil, nebo to umíte sám od sebe?

Zobrazit 26 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio