Zamyšlení nad deismem

28. 2. 2016 9:16
Rubrika: Nezařazené

Díky uživateli, který se zde prezentuje jako spitfire, jsem se zajímal o deismus a zjistil jsem, že deisté jsou lidé, kteří mají jakýsi společný základ ve své víře v tom, že bůh existuje, že stvořil naší planetu a že se o ní nestará. Ale na dalším, říkejme tomu třeba body víry, se už moc neshodnou.

Neshoda pramení nejspíš z toho, že víra deisty také říká, že člověk může dospět k poznání pouze pozorováním svého okolí, tudíž když má každý pozorovací schopnosti jiné, což má, nastává různost závěrů.

Deistovi je jedno, že ho bůh nemá rád, nepotřebuje boží lásku. Kdybych však byl deista, řekl bych, že jsem pozorováním zjistil, že každý člověk touží být milován. Také bych řekl, že je v oblasti mezilidských vztahů hodně bolesti. Lidé se podvádějí, zraňují, ubližují si.

Když se zeptáme křesťana, co říká na svět okolo sebe, řekne, že je v něm patrné hříšné chování, které je důsledkem odvrácením se od Boha. Když se ale na stejnou otázku zeptáme deisty, řekne, že bůh stvořil svět tak jak je a tak je to v pořádku, že svět se nachází ve svém normálním stavu, že svět běží tak, jak ho bůh nastavil.

Předpokládám, že bych se jako deista nemohl zlobit na nemorální chování a pojmy jako dobro a zlo by se mi rozplývaly, propojovaly, vyměňovaly.

Říkám si, jak by asi svět vypadal, kdyby ho řídili deisté. Na základě čeho by určovali co je zlé, a co ne? Na základě svého pozorování, které je u každého člověka rozdílné?

Není divu, že se deismus neprojevil jako moc stabilní světový názor a že myšlenkový svět Francie a Anglie ovládl jen krátce od konce sedmnáctého do první poloviny osmnáctého století.

 

Zobrazeno 4446×

Komentáře

Václav Plíhal

Možná příliš soudím podle sebe, ale přijde mi, že člověk, který prošel standardní školskou formací, nasává podněty ze světského okolí, z nějakého důvodu ještě na koncept Boha úplně nerezignoval, ale není nějakým speciálním způsobem (v příspěvku naznačená emocionalita, zvyk "komunikovat" s Bohem odmala) vázán na Boha jako osobu, směřuje k deismu takřka zákonitě.

spitfire

Předpokládám Karle, že jste některé myšlenky zjednodušil proto, aby z toho mohla vzniknout diskuse.

Já nereprezentuji původní (historický) deismus, ale vycházím z něj.

Karle jak jste dospěl k tomu, že podle vás má každý pozorovací schopnosti jiné? Co jste mysle tím: jiné pozorovací schopnosti?

Karle, kdyby byla pravda, že Bůh dokáže projevovat lásku (mít někoho rád, milovat), pak by jistě ani deistům nebylo lhostejno, zda je má takový Bůh - Láska, rád / nerad.

spitfire

Předpokládám, že bych se jako deista nemohl zlobit na nemorální chování a pojmy jako dobro a zlo by se mi rozplývaly, propojovaly, vyměňovaly.

- Ten předpoklad jste vzal odkud? Proč by se ty pojmy jako dobro a zlo rozplývaly atd...?

Morálka? Chtěl Bůh po Abrahámu něco špatného, když mu přikázal obětovat vlastního syna Izáka?

Vojtěch Hýbl (VVRH)

To zas bude diskuse.

vildatom

Mám takové zvláštní pocit, že kdysi dřív jsem asi taky byl deista. :-) Nicméně děkuji za novou informaci. Nikdy jsem o tom ještě neslyšel.

KarelFalta

Neboj Vojtěchu, nebude. Já to nepsal kvůli diskusi, spíš jen vyjádření postoje.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

To jako že jsi teď deista? Tož vítej v nové církvi. Ke katolíkům už to nemáš daleko.

spitfire

To jako že jsi teď deista? Tož vítej v nové církvi. Ke katolíkům už to nemáš daleko.

- No to právě jako deista má daleko.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

První předpoklad, aby se Adventista stal katolíkem je, že opustí nauku CASD, takže mu nezůstane nic, než víra v Boha a pak po prohloubení víry se jistě stane katolíkem.

KarelFalta

Jak může někdo z mého článku usuzovat, že jsem se stal deistou?

spitfire

VVRH může... on a Francin můžou všechno.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Jé, díky za důvěru. Popravdě, fakt si Karle myslíš, že si myslím, že ses stal deistou? No, v nějakém možném světě to asi možné bude asi tak stejně jako možnost, že já se stanu adventistou. Ale připusťme tu možnost a zkusme si vyměnit role. To by bylo drsný, kdybych já psal jako adventista a ty, Karle, jako katolík. Ale popravdě, potřeboval bych na to nejméně rok odborného studia nauky CASD, abych mohl být jakž takž schopen psát jako adventista, zatímco, Karle, ty bys byl velice rychle schopen psát jako katolík.

KarelFalta

Vojtěchu, už jsem tu od Tebe četl takové hovadiny, že tohle v klidu mohla být další do sbírky.
Už jsem Ti taky myslím kdysi psal, že když chceš psát v legraci, tak to musíš napsat tak, aby to bylo jasné.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Šak já se k těm hovadinám hlásím, nepopírám je.

JiKu

Vojtěch Hýbl (VVRH): To zas bude diskuse.

On si VVRH potřeboval uskutečnit vlastní proroctví :-)

JiKu

Již jsem jednou někde napsal, že VVRH je obdivuhodný příklad katolíka podle gusta papeže Františka. Je ekumenicky naladěn, vychází ze sebe, žádné duchovní zesvětštění, do gnoze má daleko, vlastní selhání si nezastírá. Srdce na dlani. Kdybych to byl tady nezažil, skoro bych nevěřil, že tací existují. Takových, kdybychom měli víc!
PS: Ještě vám ovšem, Vojtěchu, schází v týdnu jednoty křesťanů bratři svobodní zednáři. Pokud nemáte ve spojených farnostech nějakou lóži, nezbude vám, než si ji sám založit.
( http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=23320 )

inspra

JiKu: trefné. Až budu za chvíli vysvětlovat panu vedoucímu v práci, co že jsem to včera večer špatného provedla a budu se u toho smát, bude to zásluha vás dvou. :-)

Vojtěch Hýbl (VVRH)

No, já moc na zakládání nejsem a o svobodných zednářích toho vím jen tolik, kolik jsem musel vědět, abych udělal zkoušku ze základů religionistiky. Ještěže české církevní dějiny se jimi příliš nezabývají, to by byla noc...

JiKu

Tím lépe!

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Jo, to je jednoduchý použít jen jednu větu. Zkus si to v praxi. Spal Bibli (pořádný křesťan ju stejně k ničemu nemá) a používej místo ní korán. Možná tak založíš církev adventistů sedmého dne s Koránem.

KarelFalta

Vojtěchu, znáš přísloví mluviti stříbro, mlčeti zlato? Hodně často si ho opakuj.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

proč? znám, ale nerozumím mu. Jsem člověk srovný, tak mi stačí stříbro.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

hezký, ale mám T-mobile.

JiKu

A to vás nějaký psychoterapeut nebo moderátor animátorů naučil, nebo to umíte sám od sebe?

Zobrazit 26 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio